I familien Andreassen bor det mye lidenskap, kreativitet og skapekraft. De ler mye, men feller også lett en tåre – oftest gledestårer!
Møt Arnt Erik fra Hageland Lillehammer
Med røtter tilbake til 1942
Bestefar startet i 1942, i april, midt under krigen. Han begynte å sette opp drivhus og produserte mat, salat agurk og tomat. Etter som årene gikk begynte han å produsere blomster for å pynte opp i alle Lillehammers hjem.
I 1978 tok min far over og fortsatte produksjonen, helt til vi kom til 1998, da klarte ikke far å få hjulene til å gå rundt lenger. Så da endte det opp med en styrt avvikling. Da var broren min og jeg i banken og spurte om vi kunne kjøpe hagesenterbiten og fortsette, vi trodde vi hadde muligheter til å drive god butikk. Og det fikk vi.
I dag har driften en helt annen klang
Nå bor vi på Lillehammer og driver hagesenteret her, jeg og våre tre barn Mads, Line og Erica. I tillegg driver vi tre andre hagesentre. Lang historie kort, så var det en fra Valdres som sa, nå har jeg lokale til deg, og så dro vi over dit, og opparbeida et fint hagesenter der. Det samme skjedde i Hadeland og på Gjøvik.
Så nå har vi Lillehammer, Valdres, Hadeland og Gjøvik. Valdres startet datteren min for rundt 10 år siden, Hadeland for 5 år siden og Gjøvik for 2 år siden. Her går det unna! Familien vokser også. Mine barn har gitt med 5 barnebarn og kjernefamilien har 4 hunder. Og jeg har verdens snilleste og tålmodigste kone.
«Nå kaller folk meg Gartneren. Jeg spilte ishockey og på drakta stod det Gartneren – #25, Gartneren.»
Arnt Erik
En bakerdrøm, ble gartnersønn!
Jeg ville egentlig bli baker når jeg skulle finne en levevei, men gartneryrket kom bare helt av seg selv. Du skal bli gartner du, sa far – og sånn ble det. Jeg starta å jobbe fra jeg var sikkert 12 år, alt fra å lage jordposer og så når jeg ble 18 år så startet jeg på Vea gartnerskole som er på Moelv, rett bak oss. Jeg var innom Gjennestad gartnerskole i Vestfold og litt over et halvt år i Holland og så var det hjem å jobbe for fullt. Nå kaller folk meg Gartneren. Jeg spilte ishockey og på drakta stod det Gartneren, nummer 25 – Gartneren.
Arnt Erik er en heldig mann, og jobber tett med hele familien!
Jeg har jobbet med både far og med bestefar, nå jobber jeg med mine tre barn. Det blir sånn at du finner din plass. Da jeg var ung ville jeg høre på høy musikk, faren min ville ikke det. Så enten forlot han rommet eller så måtte han høre på høy musikk. Men, det er stor plass, vi trenger ikke stå oppå hverandre.
I dag bor jeg rett overfor hagesenteret på Lillehammer, og jeg ser jo ned, ofte, veldig ofte. «Nå kom det en lastebil, og jeg ringer ned. Nå kommer det noen!» Jeg er liksom alltid med, de føler nok at jeg overvåker, når jeg sitter hjemme.
«Jeg er utrolig privilegert som har tre barn som vil drive med det alle generasjonene før har drevet med – som vil fortsette med det jeg elsker, som faren min og bestefaren min elsket!»
Jobben som gartner er hektisk, men Arnt Erik bruker ikke fritiden på å sitte stille!
Jeg er en person som ikke liker å sitte stille. Uansett. Jeg har gått trippel Birken i mange år, jeg har vært innom Harley, men nå nyter jeg fart og fremdrift i min veteranbil eller grombil med godlyd!
Litt fart og spenning må jeg fremdeles ha
Hva er det beste med gartnerlivet?
Det beste med gartnerlivet er at jeg får lov til å drive med det jeg elsker. Drive med blomster og planter, det må jo være det. Det å være gartner og å ha et hagesenter, vil si at du aldri har fri, du må alltid tenke på om det er sol eller regn, om du må tappe vann, eller fylle vann…
Hele tiden er det noe, så det går ganske mye rundt oppi hodet. Men, jeg er utrolig privilegert som har tre barn som vil drive med det generasjonene før meg har drevet med – som vil fortsette med det jeg elsker, som faren min og bestefaren min elsket!
«En tornefri rose. Det vil jeg være!»
5 grønne tips fra Arnt Erik
1
Luft plenen!
Ønsker du deg en strøken gressplen, må du lufte den! Lage små hull enten med greip, plenlufter eller maskinell lufter. Lag små hull på minst 10 cm dybde. Plenrøttene trenger luft og drenering for at plenen skal bli solid og holde mose og ugress unna. Plengjødsel bør benyttes 2-4 ganger pr år – gressplenen elsker gjødsel og spesielt nitrogen. Sørg for god spredning på gjødsel. Ikke klipp plenen for kort – da tørker den lett ut.
2
Planter på fjellhytta
Ved «nye» fjellhytter er det fint å få naturen tilbake etter utbygging og sår i naturen. Trær, barlind og sedummatter gir grønnere uterom og passer fint inn i fjellheimen. Busker og trær gir også litt skjerming til nabo og mindre innsyn. Fjellbjørk er det mange som ønsker, men det spises fort opp av beitedyr.
3
Solbær – gode og sunne bær
Skal jeg anbefale et bærslag – slår jeg et slag for solbær. En god gammeldags bærbusk med næringsrike og nydelige bær. Plant med innslag av Kugjødselkompost, og la overflaten rundt busken være jord, slik at det enkelt kan fylles på med god jord, plant derfor ikke gresset helt inntil. Kutt gamle kvister etterhvert så nye friske skudd får sol og næring.
4
Vanning i ferien
I ferietiden er det veldig fint med selvvanningssystem om du ikke har veldig gode naboer. Det finnes mange varianter til plen, pallekarm, bed, krukker og verandakasser. Inne kan du bruke kapillærmatter som beholder fuktighet i lang tid. Sett plantene på slik matte i badekaret eller dusjen som tåler vann og fuktighet.
5
Store blomsterpotter er en fordel
Ved planting i potter. Husk mye jord – jord er buffer for fuktighet. Med liten potte og lite jord tørker den fort ut på varme dager. Hull i bunn av potta, et lag med leca – duk og godt med jord som holder godt på fuktigheten.
1942
Andreas Fritjof Andreassen etablerer virksomheten. Han har egenproduksjon av grønnsaker og potteplanter.
1972
Thor Erling Andreassen overtar familiebedriften. Hans fokus er potteblomster og snitt med Asalea, Alpefiol, Hortensia og alt av juleblomster.
70, 80 og 90 tallet
På det meste har gartneriet 6000 kvm produksjonsanlegg under glasstak.
1998
Arnt Erik Andreassen overtar familiebedriften. Han legger ned gartneriet med produksjon av planter og har fokus på fullverdig hagesenter med planter og hagemøbler.
2010 til nå
Familien kjøper opp hagesentre på Valdres, Hadeland og Gjøvik som innlemmes i gartnerikonsernet.
2023
Barna til Arnt Erik – Mads, Line og Erica er aktivt med i driften av hagesentrene. Det er mye liv, latter, glede og hagekompetanse samlet i familiebedriften.