Hun vokste opp med å prikle petunia når de andre barna var på påskeferie, stod bak kassa fra hun var 5 år og har en lidenskap for at folk skal få vakre hager.
Møt Line Mette fra Hageland Aurskog
Fra lite til stort.
Jeg er 2. generasjons gartner her på Finstabu. Mamma og pappa kom hit i 1978 og overtok et bittelite hagesenter. Før het vi Solheim gartneri og hagesenter, nå heter firmaet Solheim Hagesenter og utad er vi Hageland Aurskog, for gartneri er for meg når du driver produksjon.
Det gjorde mamma og pappa i alle år, men det slutta vi med i 2003 ca. Da byttet vi ut det siste produksjonsområdet med hagemøbler. Jeg kom inni bedriften i 2006 på heltid, selv om jeg egentlig har jobbet her bestandig. Jeg jobber sammen med halve slekta, både mannen min og søsteren min jobber her og jeg har jobba sammen med foreldrene mine.
«Jeg brenner for å hjelpe folk med å få overkommelige hager. Ikke de fancy, schmansy, som krever millioner, men de vanlige hagene til de vanlige menneskene, slik at alle får hageglede!»
Line Mette
Med en bakgrunn i landskapsarkitektur
Jeg er utdannet landskapsarkitekt og jeg brenner for å hjelpe folk med å få overkommelige hager. Ikke de fancy, schmansy, som krever millioner, men de vanlige hagene til de vanlige menneskene, slik at alle får hageglede! Det er min lidenskap her på hagesenteret.
«I barndommen var jeg alltid med. De sier man må være 16 eller 18 år for å stå i kassa, men jeg tror jeg stod i kassa og plukka blomster når jeg var 5, omtrent.»
Å overta foreldrenes bedrift
Jeg har aldri hatt noe press på meg om å ta over hagesenteret, det har nesten vært motsatt, at mamma og pappa har tenkt at barna ikke skal arve denne ekstreme livsstilen. Når jeg var ferdig landskapsarkitekt jobbet jeg på arkitektkontor i Oslo. Så kjente jeg at kombinasjonen med små barn, pendling og å sitte på kontor ikke passet meg.
Så da ga jeg mine foreldre et ultimatum. Enten får jeg bli med i bedriften og sette i gang og videreutvikle den nå, eller så blir jeg ikke med i det hele tatt. Og da hadde de vel ikke noe valg. Men, det var veldig gøy, fordi jeg fikk lov til å komme inn med ny ungdommelig iver og snu om på en del ting.
Å være gartner og drive hagesenter, det er en livsstil og ikke en jobb. Den er jo med deg 24-7.
En barndom med en litt annerledes påskeferie
I barndommen var jeg alltid med. De sier man må være 16 eller 18 år for å stå i kassa, men jeg tror jeg stod i kassa og plukka blomster når jeg var 5, omtrent. Så jeg har vel fått dyrke interessen ved at jeg alltid har fått lov til å slippe til. Og jeg var vel bare en 14 – 15 år da jeg drifta blomsterbutikkene. Så jeg har vel alltid fått lov til å prøve meg da, og fått ganske mye ansvar. Kanskje både på godt og vondt, fordi det har jo vært til tider krevende også.
I påskeferien priklet vi petunia, mens de andre reiste på fjellet, og jeg reiser fortsatt ikke på påskeferie, for det har jeg ingen tradisjon for.
Hvis du skulle vært en blomst, hvilken ville du vært?
«Jeg ville vært en hardfør blomst. Som gjør litt ut av seg. En sterk, tøff og hardfør blomst.»
5 grønne tips fra Line Mette
1
Trær
Min favoritt er osp som lager så fin lyd når det blåser. Ved planting av trær er det viktig at jorda gjennomarbeides i minst 1 diameter og ned til 40-50 cm dybde. Bland inn Kugjødselkompost for at jorda skal holde bedre på fuktighet og næring. Du må huske å vanne jevnlig den første vekstsesongen til røttene har fått satt seg. Sikre gjerne treet med noen staur rundt slik at ikke vinden velter treet før det har fått dype og solide røtter.
2
Roser elsker gjødsel!
Legg Rosejord eller Kugjødselkompost rundt rothalsen på våren og fyll på med rosegjødsel to-tre ganger gjennom sesongen. Klase- og stilkroser må klippes ned til 10-15 cm over bakken om rosen er plantet dypt nok og når bjørka har bittesmå «museører» på våren. Klatrerosen må beskjæres slik at den vokser i den retningen vi ønsker. Klipp ned 2-3 av hovedgreinene hvert år og greiner som vokser utover klippes over en knopp som vokser innover.
3
Planlegge uterommet.
Vi har så mange ideer og det er så mange muligheter for en hage som passer akkurat for deg. Hvor mye arbeid ønsker du å legge ned? Har du områder du ønsker å skjerme? Har du en favorittplante du vil at skal trives? Kom til oss med dine ideer. På hagesenteret har vi kompetanse på hagedesign og hvilke planter, blomster og trær som trives hvor. Ta noen bilder og tenk litt på hva du ønsker deg, så starter vi der.
4
Friske bær til alle
Bærbusker er enkelt å lykkes med. Allerede første året vil du kunne høste bær fra egen hage. Ta planten ut av potten og sett den i en bøtte med vann noen minutter før du setter planten i jorda eller i en stor krukke. Bærbusker er glad i Kugjødselkompost. Det gir planterøttene et luftig og godt miljø og vokse i. Vann godt etter planting og gjennom hele første sesongen. Etter en måneds tid kan du tilføre en neve Helgjødsel. Dette kan du også tilføre hver sesong i årene som kommer. Eldre bærbusker må trimmes. Gamle grener skjæres ned helt ved roten for å slippe til sol og lys til friske nye grener som har kommet til.
5
Bambus
Når du skal plante bambus må du grave et hull på størrelse med potta. Sett planten i en stor bøtte vann noen minutter før du setter den i jorda. Bland litt Kugjødselkompost inn i hagejorda bambusen plantes i. Vann jevnlig – bambusen liker seg i fuktig jord. Gjødsle så planten i slutten av april og i midten av juni. Bambusen gir fin skjerming og skaper en deilig lyd i vinden.
1932
De første drivhusbenkene anlegges på tomta. Her dyrkes poteter og grønnsaker. Gulrøtter selges på Grønlands Torg i Oslo.
1951
Det første drivhuset bygges i tilknytning til fyrrom, arbeidsrom og en liten leilighet.
1979
Mona og Nils kom til Finstadbru og leier området av Frederik Kringens sønn, Kjell. De driver produksjon og salg av sommerblomster og juleblomster.
1996
Kjøper Mona og Nils tomta, gradvis endrer fokuset seg fra produksjon av sommer og vinterblomster til salg av mange ulike plantevarer.
2012
Line Mette og Geir kjøper selskapet av foreldrene.
2018
Kafe bygges og blomsterhuset etableres året etter.
2023
Hageland Aurskog er et helårs hagesenter med hyggelig kafe, god service, sterk fagkompetanse. En destinasjon for hageentusiaster og folk flest.